background
logotype
image1 image2 image3 image4

Felhívás

Tisztelt Lakosság!

A bajnai Sándor–Metternich-kastély felújítási projektjét egy lakossági fórum keretében szeretnénk bemutatni az érdeklődők számára, illetve a hiteles felújításához a helyi és környékbeli lakosság segítségét szeretnénk kérni.

A Nemzeti Kastélyprogram keretében EU-s pályázati támogatás segítségével megújul Magyarország egyik legszebb főúri kastélya, a bajnai Sándor–Metternich-kastély és kertje. A vidék gazdasági fejlődését is célzó beruházás ugyan a költségkorlátok miatt részlegesnek tekintendő, mégis a kastélyegyüttes minden elemére kiterjed. A főépületben a Sándor–Metternich család és a kastély történetét bemutató interaktív kiállítás létesül, és restauráljuk a megmaradt értékes barokk és klasszicista falképeket is. Bejárhatóvá tesszük a melléképületeket, az egykori narancsházban pedig rendezvényhelyszínt alakítunk ki. Megújul, és szabadon bejárható marad a kastélykert, pihenőpontokkal és játszótérrel fogadja a látogatókat, akik elgyönyörködhetnek a visszaidézett egykori díszkertben is.

A kastélyegyüttes helyreállításán számos szakember – régész, művészettörténész, restaurátor, építész, tájépítész, turisztikai szakember – dolgozik együtt. Ehhez a munkához szeretnénk kérni az Ön segítségét is! Szívesen meghallgatnánk a kastélyhoz vagy a Sándor családhoz kötődő emlékeiket, történeteiket. Ezek színesíthetik jelenlegi tudásunkat a kastély mindennapi életéről. Ha van olyan fotója, amely a kastélyt vagy környezetét ábrázolja, a kastélyban vagy annak környezetében készült – akár az 1945 és ’90 közti időből is - értékes forrás lehet számunkra a felújításhoz.

A főépületben szeretnénk visszaidézni az egykori főúri berendezést is. Ehhez keresünk olyan bútorokat, tárgyakat, könyveket, fotókat, képeket, amelyek a Sándor–Metternich család birtokában voltak, amik eredetileg a kastélyban lehettek, vagy amiket az egykori uradalom más épületeiben, például Gyarmatpusztán használtak. A díszkert és a park hiteles helyreállításához is keresünk archív képeket, esetlegesen fennmaradt tárgyi emlékeket.

Kérjük, ha Önnek, családjának, vagy ismerősének birtokában vannak a Sándor-birtokról származó tárgyak, netalán nem biztos ebben, de szeretné kideríteni, legyen szíves keressen meg minket!

Kollégáink elérhetőségei:

Galamb Zsuzsanna                                           Pozsgai András

művészettörténész                                            projektmenedzser

06 20 951 9901                                                    06 30 471 9009

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.          Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A fejlesztési terveinket lakossági fórum keretében, Bajna Község Önkormányzatának segítségével bemutatjuk Bajnán, amire szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, és ahol örömmel válaszolunk minden felmerülő kérdésre is.

A lakossági fórum időpontja:          

2016. október 7. péntek

16 órától rövid épületbejárás a kastélyban

1730-tól projektbemutató és lakossági fórum a Közösségi Házban

Üdvözlettel,

a Forster Központ munkatársai