background
logotype
image1 image2 image3 image4

Kastélynapok 2015.

A Kulturális Örökség Napjai elnevezésű, 1998-tól országossá vált kezdeményezés keretében kinyitotta kapuját, így látogatható lett a falu legendás kastélya egy kétnapos rendezvény keretében. A lehetőséget erre az állami tulajdonú épületegyüttes felújítását koordináló Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ adta meg. A Sándor-Metternich Kastélynapok rendezvény lelkes kezdeményezője Bajna Község Önkormányzata volt, melynek előkészületeibe a Községi Könyvtár révén Erdősné Csík Katalin is részt vett.

A szombati nyitónapon Pallagi Tibor polgármester köszöntötte a százötven regisztrált megjelentett. Az eseményen részt vett Kapuszta Gabriella létesítményi főmérnök. Steindl Balázs, a Megyei Közgyűlés alelnöke emléklapot adott át Pallagi Tibor polgármester úrnak, abból az alkalomból, hogy a kastély felkerült a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

A folytatásban nagy érdeklődés kísérte Izsó Károly helytörténész előadását a kastélyról. Szintén helytörténészként, Hudoba Gyuláné volt a tárlatvezető az épület és környéke megtekintése során.

Sokan rácsodálkoztak a Bácsné Balla Gyöngyi csipke- és viseletkészítő iparművész munkáiból – Csipkekészítés a magyar népművészetben címmel – rendezett alkalmi kiállítás remekeire. A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai játékos helyismereti vetélkedőt rendeztek a Sándor-Metternich Kastélyról. Klenczner Erzsébet csuhéfonó népi iparművész és Alexa László fafaragó népi iparművész Népi Kismesterségek Műhelye címmel mutatott be kézműves foglalkozással színesített kiállítást. Kovács József, a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársa sétával egybekötött előadása a kastély és környéke botanikájáról üde színfoltja volt a rendezvénynek.

A délutáni litániát Nyíri Róbert kanonok celebrálta, amely után méltatta Bajna múltját és jelenét.

A nyitónapot a Bajnai Szent Donát Borbarát Egyesület borkóstolója zárta.

A vasárnap délelőtt közösségi eseménye volt az ünnepi szentmise a Szent Adalbert Templomban. Délután a Gróf Sándor Móric Emléktúra útvonalán vezetett túra formájában várta a Bajnai Természetjáró és Szabadidő Egyesület az érdeklődőket egy kiadós sétára. A kétnapos esemény zárszavát a Bajnai Szent Donát Borbarát Egyesület közösségi helyén mondták ki. A kétnapos rendezvény által megfogalmazódott azon törekvés, hogy a kastély és parkja rekonstrukciója révén egy páratlan, korabeli hazai és külföldi elismert mesteremberek által megálmodott műalkotás tekintene vissza évszázadok távlatából.

 

További képek a fotóalbumban